Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ηλεκτρονικού πολυπεριοδικού ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΟΥ ΗΣΚΙΟΥ | ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

23.12.07

El Greco

3 σχόλια:

zoZeL είπε...

simfwna me tin tainia afti oi ARXAIOI ellines polemousan me tus tourkous...,ma giati den prosexoun ligo ti lene?
wrea tenia genika...alla afto to simeio ekane mpam...!

P. Kapodistrias είπε...

Έχεις δίκιο. Κάποτε οι σκηνοθέτες αποδεικνύονται απρόσεκτοι.

P. Kapodistrias είπε...

Είχαμε προ ημερών την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στον τόπο μας, στον Κινηματογράφο της πόλης μας "Φώσκολος", τη νέα και πολυδιαφημισμένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή "EL GRECO", η οποία κατασυγκίνησε το κοινό, διότι κατά βάσιν αντιμετώπισε τον μεγάλο αυτόν Έλληνα και παγκόσμιο ζωγράφο με ιδιαίτατο σεβασμό, θέτοντάς τον, ως κύριο και κάτοχο των δυσδιάκριτων αληθειών και των μυστικών προοπτικών του Φωτός, έναντι του πυκνού και αποτρόπαιου Σκότους της ιεροεξεταστικής εποχής που έζησε κι έδρασε.

Παράλληλα είχαμε την εξαιρετική τύχη, να γνωρίσουμε από κοντά τον παριστάμενο δημιουργό τής πολλά φιλόδοξης αυτής ταινίας, τον Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος μάλιστα έχει συγγενικούς δεσμούς με το νησί μας. Πρόκειται για έναν καλοσυνάτο άνθρωπο και σεμνό καλλιτέχνη, που, μετά την προβολή της ταινίας, μίλησε από καρδιάς για το δημιούργημά του, εξηγώντας το πώς και το γιατί του όλου αυτού μεγαλεπήβολου εγχειρήματος, καταχειροκροτούμενος από τους θεατές.

Δεν ξέρω, μήτε ενδιαφέρομαι να πληροφορηθώ, για το τι ακριβώς λέει η επίσημη (λεγόμενη) Κριτική για το συγκεκριμένο έργο. Εκείνο που γνωρίζω μόνον είναι ότι, εάν μια ταινία καταφέρει να με συγκινήσει, για μένα είναι 100% πετυχημένη. Εάν επιπλέον καταφέρει να με κάμει να βουρκώσω, αξίζει τον σεβασμό, την προσοχή και το χειροκρότημά μου!
Η ταινία του Σμαραγδή διαθέτει αυτές τις δυναμικές, ως εκ τούτου την ψηφίζω ανεπιφύλακτα. Αξίζει να την δούμε, διότι όντως (κατά Καβάφην) "κομίζει εις την Τέχνην"!!!