Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ηλεκτρονικού πολυπεριοδικού ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΟΥ ΗΣΚΙΟΥ | ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

6.10.17

Krugovi | Circles | Διασταυρούμενες ζωές (2013)












Ηθοποιοί:Aleksandar Bercek, Leon Lucev, Nebojsa Glogovac

Ένα διαμαντάκι του Σέρβου σκηνοθέτη Σρντιάν Γκολούμποβιτς, εμπνευσμένο -όπως αρκετές ταινίες προερχόμενες από την πρώην Γιουγκοσλαβία- από τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και μάλιστα από ένα αληθινό περιστατικό. Ένα επεισόδιο και πέντε άτομα αναμεμιγμένα σε αυτό, των οποίων η ζωή σημαδεύτηκε ανεξίτηλα και παντοτινά. Μίσος, αλλά και προσπάθεια για λήθη. Ηθικά διλήμματα κινούμενα μεταξύ τάσης για εκδίκηση αλλά και ανθρωπιάς. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πως ο Εμφύλιος είναι το χειρότερο είδος πολέμου. Γιατί ακόμα και μετά το τέλος του, η ζωή θα κάνει κύκλους (krugovi) και μπορεί να δεις κατάφατσα το παρελθόν.


Βοσνία - 1993. Ο Μάρκο, ένας Σέρβος στρατιώτης, γίνεται μάρτυρας της βίαιης επίθεσης τριών συμπολεμιστών του εναντίον ενός μουσουλμάνου πολίτη ονόματι Χάρις. Ο Μάρκο επεμβαίνει και σώζει τον Χάρις, αλλά ο ίδιος ξυλοκοπιέται μέχρι θανάτου από τους εξαγριωμένους στρατιώτες. 

2008. Ο πόλεμος έχει τελειώσει, αλλά οι πληγές της σύγκρουσης είναι ακόμα ανοιχτές. Ο πατέρας του Μάρκο ξαναχτίζει μια εκκλησία. Όταν ο γιος ενός από τους φονιάδες του γιου του τού προσφέρει την βοήθειά του, εκείνος διστάζει να την δεχτεί. Ο φίλος του Μάρκο, διάσημος χειρουργός στο Βελιγράδι, έρχεται αντιμέτωπος με τρομερές επιλογές όταν του ζητείται να χειρουργήσει έναν από τους τρεις στρατιώτες, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου. Όσο για τον Χάρις, ζει πλέον στη Γερμανία και του δίνεται μία μοναδική ευκαιρία να ανταποδώσει το χρέος του στον σωτήρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: