Οι κινηματογραφικές προτάσεις του ηλεκτρονικού πολυπεριοδικού ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΟΥ ΗΣΚΙΟΥ | ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

26.9.15

Μικρά Αγγλία (Παντελή Βούλγαρη - Ιωάννας Καρυστιάνη, 2013)

Σκηνοθεσία Παντελής Βούλγαρης με τους: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Μάξιμος Μουμούρης












Στην Άνδρο της δεκαετίας του ’30, η Μίνα, σύζυγος ναυτικού που λείπει διαρκώς σε ταξίδια, παντρεύει την κόρη της Όρσα με τον νεαρό καπετάνιο και πλοιοκτήτη Νίκο Βατοκούζη και όχι με τον ορφανό υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ με τον οποίο είναι ερωτευμένη. Όταν όμως ο τελευταίος γίνει περιζήτητος καπετάνιος, θα παντρευτεί τη μικρότερη κόρη της Μίνας, τη Μόσχα, αναστατώνοντας έτσι επικίνδυνα την οικογενειακή καθημερινότητα. 

Η Ιωάννα Καρυστιάνη διασκευάζει συνετά το ευπώλητο μυθιστόρημά της, φέρνοντας μπροστά την ερωτική ιστορία και περιορίζοντας τα ηθογραφικά, πικάντικα στοιχεία του. Ο Βούλγαρης, από την άλλη, κρατά ένα συγκρατημένα μελαγχολικό σκηνοθετικό τόνο (η Άνδρος ως ένα μάλλον αγγελοπουλικό κι ελάχιστα καρτποσταλικό ντεκόρ) και περιγράφει αδρά το νησιώτικο προπολεμικό μικρόκοσμο, συνδέοντας άμεσα την τύχη των ηρώων όχι με μελοδραματικές συμπτώσεις, αλλά με συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές και ιστορικές συνθήκες. Πρόκειται για μια προσεγμένη σε κάθε επίπεδο παραγωγή κι ένα θέαμα που –αν και υπερβολικά μεγάλης διάρκειας– τελικά σέβεται και αποζημιώνει το ευρύ κοινό. Κέρδισε έξι βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (μεταξύ τους εκείνο της καλύτερης ταινίας).


Δεν υπάρχουν σχόλια: